Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

Ναγκίσα Οσιμα


Ο Ναγκίσα Οσίμα
Πέθανε σε ηλία 80 ετών ο ιάπωνας σκηνοθέτης Ναγκίσα Οσιμα, δημιουργός μερικών από τις πιο γνωστές ταινίες της Εβδομης Τέχνης όπως «Η Αυτοκρατορία των Αισθήσεων», «Η Αυτοκρατορία του Πάθους» και το «Καλά Χριστούγεννα κύριε Λόρενς». Ο θάνατός του στη Φουτσιβάβα της Ιαπωνίας οφείλεται σε πνευμονία.

Ο Ναγκίσα Όσιμα υπήρξε από νεαρή ηλικία ανήσυχο δημιουργικό πνεύμα, πηγαίνοντας κόντρα στην παλιά κινηματογραφική φρουρά της Ιαπωνίας και στις αυστηρές παραδόσεις της χώρας, βλέποντας αρκετές φορές στην πολύχρονη καριέρα του την λαιμητόμο της λογοκρισίας να κρέμεται πάνω από το κεφάλι του. Μετακομίζοντας πολύ νωρίς στην εταιρία παραγωγής Σοτσίκου ξεκίνησε να σκηνοθετεί τα πρώιμα του έργα όπως το εξαιρετικό ντεμπούτο του «A Town of Love and Hope», το «Cruel Story of Youth» και το «The Sun's Burial». Ως ζωηρός εκπρόσωπος της ιαπωνικής νουβέλ βαγκ θα σοκάρει το κοινό με το «Night and Fog in Japan», μια κριτική αναδρομή στην μεταπολεμική αριστερά της χώρας και στους εκφραστές της.

Συνέχισε σκηνοθετώντας ντοκιμαντέρ και ταινίες φιξιόν για την τηλεόραση, αλλά και μια σειρά  κινηματογραφικών ταινιών («Απαγχονισμός», «Το Ημερολόγιο Ενός Κλέφτη», «Το Αγόρι», «Η Τελετή») οι οποίες τον καθιέρωσαν σαν ένα από τα πιο δημιουργικά και ανερχόμενα ονόματα του μοντέρνου σινεμά. Λίγο αργότερα, ο προβοκάτορας των οθονών Ναγκίσα Όσιμα θα ξαναπροκαλέσει όχι μόνο την ιαπωνική, αλλά την παγκόσμια  κοινή γνώμη με τον ηχηρότερο τρόπο. Το 1976 θα παρουσιάσει την «Αυτοκρατορία των Αισθήσεων», η οποία θα φτάσει την απεικόνιση του σεξ σε μια ταινία μυθοπλασίας στα όριά της και θα προκαλέσει διεθνή ντόρο. Η «Αυτοκρατορία του Πάθους» θα του χαρίσει το 1978 το Βραβείο Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ των Κανών, ξεσηκώνοντας για ακόμα μια φορά συζητήσεις και δριμείες επικρίσεις. Τέλος, το 1983 θα μεταφέρει στην οθόνη το μυθιστόρημα του Λόρενς Βαν Ντερ Ποστ «Καλά Χριστούγεννα, Κύριες Λόρενς» με πρωταγωνιστές τον Ντέιβιντ Μπόουι, τον Ρουίσι Σακαμότο και τον Τακέσι Κιτάνο. 

Γιάγκος Αντίοχος yantiochos@athinorama.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου