Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

H πηγή των Παρθένων "Jungfrukällan" Ινγκμαρ. Μπέργκαμ


"Η Πηγή των Παρθένων" (Πρωτότυπος τίτλος "Jungfrukällan") είναι μία δραματική ταινία παραγωγής 1960 σε σκηνοθεσία του σπουδαίου Ίνγκμαρ Μπέργκμαν. Η ταινία βραβεύτηκε με Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας στην τελετή του 1961 κι αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για την ταινία του Γουές Κρέιβεν του 1972 "Το Τελευταίο Σπίτι Στα Αριστερά" (The Last House on the Left)".

Η ταινία είναι βασισμένη σε σουηδική μπαλάντα του 13ου αιώνα με τίτλο "Töres döttrar i Wänge", και είναι χαρακτηριστικό ότι στην εποχή της όχι μόνο σόκαρε αλλά και προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις κατά την προβολή της το 1960 λόγω της ρεαλιστικής αναπαράστασης του βιασμού και του φόνου της εφήβου Κάριν από τους δύο βοσκούς. Αξίζει δε να σημειώσουμε ότι η προβολή της ταινίας είχε απαγορευτεί σε κάποιες από τις Πολιτείες της Αμερικής, όταν είχε κυκλοφορήσει στις κινηματογραφικές αίθουσες τη δεκαετία του 60.
Άψογη φωτογραφία, όπως συνήθως συμβαίνει στις ταινίες του Μπέργμαν, με τη σκηνή όπου ο Μαξ Φον Σίντοφ προσπαθεί να λυγίσει το δεντρό, να μένει για πάντα στη μνήμη του θεατή και να μας προσφέρει μία από τις πλέον συγκλονιστικές ερμηνείες της πλούσιας καριέρας του.

Η ταινία απέσπασε Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας το 1960 στα 33α Βραβεία της Ακαδημίας Κινηματογράφου κι έλαβε και μία επίσης υποψηφιότητα για Όσκαρ κουστουμιών (Μάρικ Βος-Λουντχ). Η φωτογραφία του Σβεν Νίκβιστ (στην πρώτη του συνεργασία με τον Μπέργκμαν) συμβάλλει με υπέροχο τρόπο στην αναπαράσταση των τραγικών γεγονότων με φόντο τα πράσινα λιβάδια. Παρουσιάστηκε επίσης στο Φεστιβάλ των Καννών όπου ήταν υποψήφια για τον Χρυσό Φοίνικα.Κείμενο Γ. Ρούσσου. TVXS
 
H ταινία με αγγλικούς υπότιτλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου