Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

“Gloria” Σεμπάστιαν Λέλιο

\
Η Γκλόρια, είναι μία μεσήλικη μοναχική γυναίκα, η οποία, αφού έχει ξεμπερδέψει με τις υποχρεώσεις απέναντι στα παιδιά της, αποφασίζει να μην το βάλει κάτω και ν’ αναζητήσει έναν σύντροφο, ακόμη και σε πάρτι εργένηδων κάποιας ηλικίας. Σ’ ένα από αυτά, θα γνωρίσει τον Ροδόλφο. Διαζευγμένος όπως κι αυτή, θέλει να κάνει μια καινούργια αρχή μαζί της και πραγματικά, μοιάζει να έχει σταλεί στη ζωή της από τον ουρανό. Σύντομα ανακαλύπτει πως ο καλός της έχει μια άρρωστη εξάρτηση από τα παιδιά του και την πρώην γυναίκα του, και η ουτοπία της ιδανικής σχέσης «εξαϋλώνεται» μπροστά στα μάτια της σαν οφθαλμαπάτη. Εκείνη όμως, παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια, θα ξανασταθεί στα πόδια της, θα δείξει σθένος και δε θα χάσει την αισιοδοξία της και τη δίψα της για τον έρωτα και τη ζωή.

Η “Gloria” του χιλιανού Σςμπάστιαν Λέλιο  (“La Sagrada Familia”) ήταν ένας από τους «κρυμμένους άσους» του τελευταίου φεστιβάλ του Βερολίνου τον περασμένο Φεβρουάριο. Χαμηλότονη, καθημερινή, χωρίς συναρπαστική πλοκή, νέους, διάσημους και όμορφους πρωταγωνιστές, κατάφερε να ξεχωρίσει (και να κάνει το γύρο του κόσμου) χάρη στην αμεσότητά της και την εκπληκτική ηθοποιό  Παουλίνα Γκαρσία στο ρόλο της Γκλόρια, που της χάρισε και το βραβείο γυναικείας ερμηνείας στο εν λόγω φεστιβάλ.


Γλυκόπικρη, αστεία και συγκινητική, κρατάει μια θαυμαστή ισορροπία ανάμεσα στη down to earth ρεαλιστική καταγραφή της ζωής των μοναχικών ανθρώπων κάποιας ηλικίας και στην up to the clouds (πως λέμε: πετάει στα σύννεφα) αισιοδοξία κάποιων άλλων, που, ακόμα και όταν πέσουν κάτω, σηκώνονται, ξεσκονίζουν τα γόνατα και συνεχίζουν την πορεία τους, λίγο σοφότεροι και περισσότερο πεισμωμένοι.

Η Gloria, είναι μια μεσήλικη Frances Ha, η οποία όμως δε διαθέτει ούτε την  πολυτέλεια της νεανικής άρνησης της ενηλικίωσής της, αλλά ούτε και το hip άλλοθι ενός σοφιστικέ και γεμάτου σινεφιλικές αναφορές κινηματογραφικού πονήματος. Μιλάμε για την πρώτη ταινία της καινούργιας σεζόν που ξεχωρίζει πραγματικά.


Info: “Gloria” -Κοινωνική. Χιλή- Ισπανία 2013. Πρεμιέρα: Πέμπτη 3 Οκτωβρίου. Σκηνοθεσία: Σεμπάστιαν Λέλιο. Παίζουν: Παουλίνα Γκαρσία, Σέρχιο Χερνάντεζ, Ντιέγκο Φοντεσίλα. Κόκα Γουατσίνι, Αντόνια Σάντα Μαρία. Διανομή: StraDa Films

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου