Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

willoughby wallace hooper. Τhe people of Indian

Κείμενο: A. Ξανθάκης.  Περιοδικό ΦΩΤΟ




Μια φωτογραφία χωρίς ιδιαίτερο αντίκτυπο                           

Ο «Μεγάλος Λιμός» κράτησε στην Ινδία δύο περίπου χρόνια (1876-1878). προς το τέλος της περιόδου αυτής επεκτάθηκε προς το βορρά, σε περιοχές των Κεντρικών και των Νοτιοδυτικών επαρχιών. 0 λιμό5 κάλυψε έκταση 670.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων και προκάλεσε συμφορά σε 58.500.000 κατοίκους. Οι θάνατοι από ασιτία υπολογίζονται σε 5.5 εκατομμύρια ανθρώπου5ΐ

Captain Willoughby W. Hooper in Madras Cavalry Uniform, C.1870s Photographic PrintΗ διορισμένη από την Αγγλία κυβέρνηση της Ινδίας προσπάθησε να αντιμετωπίσει το λιμό, προσφέροντας στάρι και συμπληρώματα τροφής, όπως λαχανικά και πρωτεΐνες, ιδιαίτερα σε αυτούς που εργάζονταν χειρωνακτικά. Όμως η γενική εντύπωση που επικρατούσε τότε, ήταν ότι δεν έπρεπε να «καλομαθαίνουν» τους κατοίκους των περιοχών αυτών, γιατί έτσι θα μειώνονταν η ...απόδοσή τους στη δουλειά!


 



Στην Ινδία υπηρετούσε τότε ο συνταγματάρχης Willoughby Wallace Hooper (1837-1912) ο οποίος ήταν μανιώδης ερασιτέχνης φωτογράφος. Για το λόγο αυτό, του ανατέθηκε να φωτογραφίσει εθνογραφικές σκηνές από τις Κεντρικές Επαρχίες της Ινδίας. Το έργο αυτό με τίτλο The people of India, κυκλοφόρησε μεταξύ 1868-1875 σε 8 τόμους, μόνο σε συνδρομητές και περιλάμβανε πολλές φωτογραφίες του, καθώς και άλλων φωτογράφων. Την περίοδο 1876-1878 ο Hooper φωτογράφισε τους «ζωντανούς - νεκρούς» του Μεγάλου Λιμού. Οι φωτογραφίες του αυτές εκπέμπουν όλη τη δυστυχία, που υπέφεραν οι άνθρωποι αυτοί που βρίσκονταν στο χείλος του θανάτου από πείνα!

Ο Hooper δείχνει μία ψυχρότητα και μία αποστασιοποίηση από τα ανθρώπινα ερείπια που φωτογραφίζει. Έναντι κάποιας ελάχιστης αμοιβής «στήνει» τους αξιοθρήνητους αυτούς Οι μοναδικές σε τραγικότητα φωτογραφίες του έγιναν βέβαια γνωστές και ήταν αυτές που αποδείκνυαν την κατάσταση που επικρατούσε. Πέρα όμως από κάποιες «φωνές» που ακούστηκαν στην Αγγλία και την έμπρακτη βοήθεια που παρείχε η Αυστραλία, ο υπόλοιπος κόσμος έμεινε αδιάφορος στο μεγάλο αυτό δράμα!

Ακόμα και σήμερα όμως όταν βλέπουμε τέτοιες φωτογραφίες από φυσικές καταστροφές (τσουνάμι, σεισμοί κλπ.) και από λιμούς, που συνεχίζουν δυστυχώς να υπάρχουν ακόμα στον πλανήτη μας (π.χ. Νταρφούρ), δεν βλέπω τίποτα ουσιαστικό να προκύπτει, εκτός ίσως από τη λεκτική συμπόνοια μας, που . τώρα πια εκφράζεται και μέσα από το facebook με τα «like» και «accept», που δεν βελτιώνουν σε καμιά περίπτωση τις τραγικές συνθήκες που βιώνουν ακόμα και
ΤΩΡΑ οι συνάνθρωποί μας.

Ας μην βαυκαλιζόμαστε λοιπόν και να μη θεωρούμε οτι οι φωτογραφίες που δείχνουν τραγικές συνθήκες συνανθρώπων μας σήμερα, μπορούν, ουσιαστικά να επηρεάσουν το «πολιτισμένο κοινό», έτσι ώστε να προκαλέσει μία ριζική προς το καλύτερο αλλαγή.


 

 

 
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου